Liška Jan
e-mail: info@restgast.cz
Tel.: +420 608 029 755
IČ: 734 01 625
DIČ: 7810251889

Zdenek Řáda
Tel.: +420 776 626 810
Marketing


Poradenství v gastronomii a projekty

anglická verze anglická verze německá verze

úvodní stránka » články » Asociace sommeliérů České Republiky

Asociace sommeliérů České Republiky

09.05.2007 Jak jsme se již zmínili v naší rubrice novinky, příští týden od 15.05 do 17.05 2007 proběhne mezinárodní veletrh Víno a Destiláty. Jelikož tato událost je speciálně zaměřená na vína tuzemská i zahraniční, je třeba se zmínit o Asociaci sommeiérů České Republiky.

Vznik a činnost Asociace sommeiérů České Republiky

**Asociace sommelierů ČR** sdružuje specialisty ve znalosti vín, servírování a jejich správnému ošetřování. Tato Asociace **vznikla již v polovině devadesátých let** na základě postupného uvolňování trhu s víny jak domácími, tak i zahraničními. Do restaurací a podniků střední a vyšší třídy se začala dostávat tuzemská i zahraniční vína, která ne vždy vykazovala odpovídající kvalitu. Jednalo se především o **problém správného uskladnění, odpovídající teplotě při konzumaci a samotného servisu, kde je důležitá také etika a odborné znalosti obsluhujícího**. Našlo se jen málo odborníků, kteří dokázali vstřebávat **rostoucí nabídku vín** a poté ji uplatňovat v praxi.

Smysl a cíl Asociace sommeiérů České Republiky

Cílem založení této Asociace byla myšlenka jak **zvýšit úroveň a prestiž gastronomické profese sommeliera**. Asociace sommelierů ČR vytvořila a **sjednotila pevná pravidla a systém vzdělávání** tak, aby povolání sommelier bylo náležitě respektováno a aby pevně zaujalo pozici v každé dobré restauraci. Na vzniku Asociace sommelierů ČR se podíleli nejen specialisté z oboru, ale také společnosti jako jsou "Bohemia Sekt":http://www.bohemiasekt.cz , "Znovín Znojmo":http://www.znovin.cz, "Vinium Velké Pavlovice":http://www.vinium.cz, "Belvedere ? Vins de France":http://www.vinsdefrance.cz nebo "Jan Becher":http://www.becherovka.cz, které jsou nadále partneři této Asociace a podílejí se na vzdělávání mladých sommeliérů v odborných školách, kteří budou stále vytvářet potřebnou kvalitu budoucí gastronomie. **Asociace** sommelierů ČR navázala kontakty také s **Mezinárodní Asociací sommelierů ( ASI )**, kde jsou členy, s kterou spolupracuje a vyměňují si **informace** o dění ve světě za účelem **získávání dalších zkušeností**.

Členství a certifikát sommeliéra

Pro **získání členství** v Asociaci sommelierů ČR je zapotřebí **absolvování kursu** a složení předepsaných zkoušek Asociace, jejichž účastníci získají Certifikát sommeliera. Konkrétní **podmínky a aktuální informace** najdou zájemci na internetových stránkách "www.sommeliers.cz":http://www.sommeliers.cz. Další informace a zajímavosti můžou zájemci o tento obor najít také v **magazínu Sommelier**, který vychází pravidelně od ruku 1999. Asociace sommeliérů ČR dále pořádá různá **školení, spolupořádá sommelierské juniorské akce, odborné exkurze, degustace s předními odborníky a spoluorganizuje sommelierské soutěže** jako jsou **Trophée Bohemia Sekt**, **Pardubický Sommelier Znovín Cup**, **Grand Prix Vinex** a další. Také **zástupci Asociace** jsou zváni do **komisí mezinárodních soutěží** např. **Mistrovství světa sommelierů**, **Trophée Ruinart**, **Vinanza Trophy** a jiné. Toto vše značí, že Asociace sommelierů ČR je velice významným sdružením, která se snaží neustále **pozvedávat profesi sommeliera**, ale také **gastronomii** jako takovou.
 
 

« kompletní seznam článků

 

nahoru vytiskni stránku

 

© RestGast | © 2M STUDIO s. r. o. webdesign Karlovy Vary

© RestGast | mapa webu | © Webdesign: 2M STUDIO s. r. o. webdesign | Webhosting: Český hosting | mail | adm