Liška Jan
e-mail: info@restgast.cz
Tel.: +420 608 029 755
IČ: 734 01 625
DIČ: 7810251889

Zdenek Řáda
Tel.: +420 776 626 810
Marketing


Poradenství v gastronomii a projekty

anglická verze anglická verze německá verze

úvodní stránka » články » Hotelová Snídaně - bohatě, zdravě a rychle

Hotelová Snídaně - bohatě, zdravě a rychle

24.04.2007 Snídaně jako základ naší celodenní stravy je jeden z nejdůležiteších aspektů dobře fungujícího hotelu, nebo restaurace. Klienti, kteří se kvalitně, bohatě a rychle nasnídají, jsou pro hoteliéry nejlepší vizitkou a reklamou odvedené práce v poskytování služeb a komfortu svým zákazníkům.

Trend a výběr hotelového zařízení

Všeobecně je známo, že pro výběr toho pravého hotelu pro naší dovolenou je jedním z nejdůležitejších kriterií kvalita poskytovakných služeb jako takových, nicméně kvalita a bohatá snídaně je to hlavní, proč se klient velmi rád vrátí a dále náš hotel doporučí svým známým a příbuzným. Jako druhý faktor v našem rozhodování podle průzkumu je sympatický a milí personál, třetí místo zaujímá vybavenost, komfort a čistota hotelového pokoje. Právě při snídani je kontakt s hostem ať osobní, nebo prostřednictvím snídaňového bufetu ten nejdůležitější. Pro spokojenost našeho hosta je první kvalitní zážitek z naší gastronomie velmi dobře zapamatovatelný. Pokud neprofesionalita obsluhujícího personálu zkazí tento první dojem, navždy ztrácíme hosta a také přicházíme o potenciální reklamu, která je jak víme nejdůležitejší, jelikož doporučení našeho hotelu hostem, který u nás strávil svojí dovolenou dalším svým známým je prostě k nezaplacení.

Změna stylu a kvality – to je snídaně

Víme, že kvalita a styl servírovaných snídaní se přizpůsobuje dle menších, levnějších, nebo dražších vícehvězdičkových hotelů. Jedná se především o složení snídaně, četnost bio potravin, doplňkového sortimentu a nabídky teplých pokrmů. Nabídku přizpůsobujeme také podle národnostního složení klientů, ročnímu období, nebo aktuálnímu sběru různých plodů a surovin. Podle odborníků je třeba se jednou za dva roky zamyslet nad provozem podávání snídaní jako takovým. Položme si některé základní otázky a zamysleme se co jsme udělali správně pro spokojenost našich hostů. V čem je naše práce za poslední období stejná, v jakém stylu podáváme snídaně a jak často sortiment měníme, jaký inventář prezentuje náš hotel, nebo zda stačí kapacita hotelové restaurace pro plně obsazený hotel a zda je restaurace dobře a vkusně vybavena pro provoz podávání snídaní včetně vhodného osvětlení a správného odvětrání.

Negativní vliv na klienta a časté chyby

Tak především důležitá věc je koordinace probíhajících snídaní a dobře obeznámený personál s jejich pracovní náplňí. Jedná se o včasné reagování provozních, nebo vedoucích, kteří dbají na hladký průběh a včas reagují na situace, kdy je čas největšího provozu. Druhá stránka věci je kvalita nabízených pokrmů a nápojů. Jistě jste se setkali s okoralými salámi pořád jednoho a samého druhu, studené kávy, teplého džusu nebo zelených vajíček a seschlých párků. První a zásadní krok k tomu, aby se host již nikdy nevrátil a hlavně k tomu, aby jste mu pobyt co nejvíce znechutili. Pokud se host dobře a kvalitně nenasnídá a také nevyspí, nemůže se cítit ?jako doma? a to je zásadní věc v dobře prosperujícím hotelu.

Inspirace a nápady na pestrost podávání snídaní

Snídaně, jako náš první gastronomický záčitek nového dne může být pestrá a nevšední, tak jako zcela obyčejná a tradiční. Zatímco klasická kontinentální snídaně kde najdeme toasty, sýr, veje, domácí pečivo, máslo, domácí marmeládu, kávu nebo čaj s mlékem, tak například u francouzské snídaně je to zejména francouzská bageta, smažený sladký toast s javorovým sirupem, grilované marguezi s hranolkami, šunka, vejce, modrý francouzský sýr, máslo, domácí marmeládu, croissant, hroznové víno, čerstvě vymačkanou štávu z pomerančů a na závěr nesmí chybět café au lait. Vrátíme se ještě jednou do Itálie a gastronomie čtyřhvězdičkových hotelů. Snídaně tu jsou přímo na prvním místě ve všech prioritách hotelu. Snídaňový bufet tady vypadá jako malovaný. Člověk ani nechce věřit, že všechen sortiment je k dispozici ke konzumaci. A Pestrost? To je tak, že host za celý týden všechny ty kulinářský pokrmy nastačí ochutnat, jelikož za celý pobyt ani neví, co všechno na snídaních je nabízeno. Raritou a trochu netradičním způsobem se řeší přání hosta na teplou snídani. Například host si chce dát míchaný vejce? Samozřejmě dá si je, ale přesně tak jak je jí doma. Čerstvá pažitka nakonec, vejce hezky napůl hotové, trochu nastrouhaného měkkého sýra a tři rozkrojená baby rajčátka. Host si přeje silný vývar? Má ho mít. Anebo Biftek? Jak je libo. Není snad pokrm, který by host na své přání nedostal. To že, se snídaňový set mění třikrát do týdne dle tématických výletů a programů je tak nějak samozřemostí, tak jako wellness snídaně, pro které je vždy vyhrazen speciální prostor, kterému se mu věnuje maximální péče.

Tipy a dobré nápady

Co je dnes out v trendu hotelových snídaní jsou termosky s kávou nebo hotovým čajem, dále ovocné koše, nebo nekvalitně postavený teplý buffet, kde se host musí obsloužit sám. Co je naopak in, tak to jsou takzvané bio koutky kde nechybí certifikace, popisky i doplňky podrhující „přírodní původ“. Dále sem patří proutěné košíky ze slámy, originální keramika apod. Hodně se rozšiřují kávové speciality, výběr z mnoha druhů čajů jak hygienicky balených, tak i sypaných. Koutek s regionálními specialitami-sýry, uzeniny, ovoce. Fresh press přímo na buffetu-nakrájené ovocné mísy, košík s čerstvou zeleninou. Připravili jste teplý buffet kde máte klobásy a párky? Přiložte pár lahví 0,33 dobře vychalzeného piva. Máte v hotelu větší akci, nebo zábavu? Připravte malý snídaňový buffet pro flamendry, který bude k dispozici do 12hod. Rozšiřte nabídku o horký vývar, kyselé rybičky, okurky, pivo a topinky. Nemáte vhodné zázemí pro teplý buffet? Vytvořte ala carte lístek pro objednávky omelet, míchaných vajíček, lívanečků apod.

Ukázky z nabídky snídaní

Bussines snídaně čerstvá pomerančová šťáva, miska s müsli a bílým jogurtem, ovocem a domácím croissantem, espresso s teplým mlékem.

Fitness snídaně Cornflakes/müsli, mléko/jogurt, čerstvé ovoce, pomerančový fresh džus, káva nebo čaj.

Wellness snídaně Tmavé pečivo, domácí croissant, domácí marmeláda z lesních plodů, cereálie, müsli, plísňový sýr, bylinkové máslo, čerstvé nakrájené ovoce, fresh z pomerančů, sypaný zelený čaj.

Venkovská snídaně Čerstvé pečivo, domácí chléb, teplé domácí klobásky a ?brat wursty?, horký vývar, dvě vejce na měkko, prkénko s třemi druhy sýrů, šunka, máslo, mléko, káva nebo čaj, 2cl domácí slivovice.

Vegetariánská snídaně Tři druhy sýrů, tvaroh s čerstvými bylinkami, čerstvé pečivo, máslo, marmeláda, pomerančový fresh džus, káva nebo čaj, skelnice mléka.

 
 

« kompletní seznam článků

 

nahoru vytiskni stránku

 

© RestGast | © 2M STUDIO s. r. o. webdesign Karlovy Vary

© RestGast | mapa webu | © Webdesign: 2M STUDIO s. r. o. webdesign | Webhosting: Český hosting | mail | adm