Liška Jan
e-mail: info@restgast.cz
Tel.: +420 608 029 755
IČ: 734 01 625
DIČ: 7810251889

Zdenek Řáda
Tel.: +420 776 626 810
Marketing


Poradenství v gastronomii a projekty

anglická verze anglická verze německá verze

úvodní stránka » články » EET V GASTRONOMII

EET V GASTRONOMII

05.12.2016 Zavedení EET v Gastronomii lze vnímat ze dvou stran. Jednak ze strany podnikatele, jednak ze strany zákazníka.

##Povinnost EET jako nástroj omezení krácení daně z příjmu EET je nástroj státního aparátu na omezení krácení tržeb přijaté v hotovosti. Státní zpráva připravila systém, jak evidovat tržby online přímo na finančním úřadu. **My říkáme, že státní správa místo toho aby se snažila represivně vybírat daně, měla raději změnit myšlení těch podnikatelů, kteří krácení tržeb mají zapotřebí.** **Takový represivní výběr daní z příjmu je pro nás naprosto nepřijatelný způsob jak tyto daně od podnikatelů získat v plné výši.** ##Ekonomika spojená s gastronomií a EET Pokud má podnikatel řádnou kvalifikaci v oboru gastronomie a hotelnictví, musí znát také ekonomiku jakého-koli provozu. Pakli-že podnikatel provede řádnou finanční analýzu svých nákladů a předpokládaných příjmů, musí z ní zjistit, zda jeho podnikání bude v kladných hodnotách či nikoli. Jakmile ale podnikatel v gastronomii provozuje živnost takříkajíc "naslepo" a po určité době zjistí že mu to "nějak nevychází", první co ho napadne je, jak "TO" někde dohnat. Pak je pro takového nekvalifikovaného podnikatele nasnadě krácení tržeb. **Zde vysloveně zdůrazňujeme, že pro profesionála , který rozumí ekonomice v gastronomii nemůže být o nějakém krácení tržeb absolutně žádná řeč.** ##Zavedení EET v praxi Pořizovací náklady k EET jsou velmi různé. Záleží především na typu provozovny, čím doposud daná provozovna disponovala, zda má provozovna zaměstance nebo zde operuje sám podnikatel coby obsluha, kuchař, provozní apod. Restaurační a pokladní software je finančně nákladný dle toho, co podnikatel od systému očekává. Základní verze takového softwaru se pohybuje v částce od 20ti tisíc korun a pro malé a střední podniky bohatě postačí. V dnešní době se konkrétně restaurace bez tohoto systému již neobejde. Provoz, který má ale měsíční obrat nad 1 milion korun, může za takový sofware zaplatit až půl milionu korun i více. Takový provoz ale bez tohoto systému nemá šanci na řádné fungování v kladných číslech, tudíž není zde předpoklad, že by takový software provozovatel s takovým obratem pořizoval až nyní při zavedení EET. **Restaurační a pokladní sofware je vždy primárně určen pro nastavení foodcostu, přehledné reporty, pro snadné vedení účetnictví, pro zamezení krácení tržby ze strany zaměstnance vůči provozovateli a také pro prezentaci a image provozovny.** **Z praxe jsme zjistili, že pokud provozovatel například ubytovacího zařízení má povinnost evidovat a realizuje kroky k tomu potřebné, vlastní PC s domácí tiskárnou, tablet, nebo chytrý telefon, kde má připojení k internetu, jeho náklad na zavedení EET se může pohybovat do částky 200,-Kč měsíčně.** Článek Připravil: Gastronomický tým RestGast.cz
 
 

« kompletní seznam článků

 

nahoru vytiskni stránku

 

© RestGast | © 2M STUDIO s. r. o. webdesign Karlovy Vary

© RestGast | mapa webu | © Webdesign: 2M STUDIO s. r. o. webdesign | Webhosting: Český hosting | mail | adm