Liška Jan
e-mail: info@restgast.cz
Tel.: +420 608 029 755
IČ: 734 01 625
DIČ: 7810251889
Zdenek Řáda
Tel.: +420 776 626 810
Marketing
úvodní stránka » články » Lahodný mok zvaný BURČÁK
Lahodný mok zvaný BURČÁK
22.08.2007 Konec prázdnin a hlavně začátek září se vyznačuje dlouho očekávaným a opěvovaným burčákem. Tento lahodný a málo alkoholický nápoj je typický pouze naší zeměpisné oblasti. Kromě Čech a Moravy tuto formu hroznového moštu konzumují ve velkém pouze v několika malých částech vinařské Evropy.Můžeme směle prohlásit, že burčák je převážně naše záležitost. Přitom je to nápoj bez chemické konzervace, čistě přírodní, plný vitamínu B, který příznivě působí na pleť a celý organizmus. Obsahuje velké množství přírodních kultur kvasinek, které mají příznivý vliv na trávicí systém.
##**Jaký je základ** Na začátku jsou zralé a hlavně zdravé hrozny odrůd vinné révy, které dozrávají koncem léta. Jedná se o odrůdy **Irsay Oliver, Muškát moravský**, popřípadě **Veltlínské červené rané**. V pozdější době jsou to odrůdy **Veltlínské zelené** a **Müller Thurgau**. Burčák musí mít alespoň 1 % alkoholu a maximálně 8 % alkoholu. Musí vykazovat známky kvašení. Aby výsledný produkt mohl být nazván **burčák**, musejí být na jeho výrobu použity hrozny vypěstované na území České republiky. ##**Technika výroby** Takže máme sklizené hrozny. Rychlé zpracování je zárukou kvality. Hrozny musí být odstopkovány, protože stopky obsahují velké množství hořkých látek a jejich přestoupení do moštu je nežádoucí. Poté již proudí směs do lisu, kde dojde k oddělení matolin (slupek a peciček) od šťávy. Je několik kvalitních vinařů, kteří investovali do technologie nemalé částky a vlastní zařízení pod názvem **Botace**.Toto zařízení odebírá čerstvý mošt z lisu a dokáže odstranit veškerý kal v něm obsažený. Výsledný produkt je naprosto čistá surovina pro výrobu burčáku. V polovině září se můžete také setkat s **burčákem červeným**. Je většinou vyroben z odrůdy **Modrý portugal**. Zde je technologie výroby trochu odlišná. Červené barvivo je obsaženo ve slupkách hroznů. Z tohoto důvodu po odstopkování musí následovat macerace, aby se barvivo uvolnilo do moštu. Ta trvá několik dní v závislosti na teplotě. Lisuje se již při procesu kvašení. Z tohoto důvodu je červený burčák méně dostupný než bílý, protože jeho uchování ve svěžím stavu je velice obtížné. ##**Jak poznáte dobrý burčák** První kontrola je **zrakem**. Čerstvý a kvalitní burčák musí mít žlutou barvu s lehce nahnědlými tóny. Perlení neboli burčení musí být patrné již při pohledu na láhev nebo kelímek. Bublinky oxidu uhličitého, který se uvolňuje při kvašení, jsou patrné i sluchem. V natočené PET láhvi by mělo být kalu co nejméně. Pokud shledáme v láhvi kalu více, je něco v nepořádku. Buď se jedná o zbytek tanku, nebo je burčák přešlý a je zpětně nastartován cukrem. Druhá kontrola je **čichem**. V žádném případě nesmíte cítit hnilobu, plíseň ani zatuchlinu. Můžou se objevit také náznaky plastu, popřípadě chemie, což je také nepřípustné.Z burčáku musíte cítit svěžest čerstvého moštu. Většina dobrých burčáků již na začátku voní po odrůdě, ze které je vyrobena. Třetí kontrola je **chutí**. Při prvním doušku musíte cítit lahodnou a lehkou chuť hroznového moštu. Bublinky vás lehce pošimrají na jazyku a patře. Musí se objevit chuť napít se znovu. Pokud v ústech cítíte jakýkoli nepříjemný náznak čehokoli špatného, nepokračujte v pití a vyměňte zdroj. Při koupi burčáku je lepší dávat vždy přednost vinotékám před stánkovým prodejem.Každý majitel vinotéky má svůj vlastní kvalitní zdroj dobrého burčáku a není v jeho zájmu zkazit si jméno. V měsíci **září** se chystá několik **vinobraní** i mimo tradiční oblasti, kde se pěstuje réva. Zde se stánkovému prodeji nevyhnete. Rozhodně obejděte několik prodejců a ochutnejte pouze vzorky. Rádi bychom Vás pozvali na jedno z největších vinobraní v republice, a to **Znojemské historické vinobraní**, které se koná **14.-15.září**. Organizátoři si pro Vás připravili bohatý program včetně doprovodných akcí. Více se o programu a průběhu dočtete v našich Novinkách.