Liška Jan
e-mail: info@restgast.cz
Tel.: +420 608 029 755
IČ: 734 01 625
DIČ: 7810251889

Zdenek Řáda
Tel.: +420 776 626 810
Marketing


Poradenství v gastronomii a projekty

anglická verze anglická verze německá verze

úvodní stránka » články » EET V GASTRONOMII

EET V GASTRONOMII

05.12.2016 Zavedení EET v Gastronomii lze vnímat ze dvou stran. Jednak ze strany podnikatele, jednak ze strany zákazníka.

Povinnost EET jako nástroj omezení krácení daně z příjmu

EET je nástroj státního aparátu na omezení krácení tržeb přijaté v hotovosti. Státní zpráva připravila systém, jak evidovat tržby online přímo na finančním úřadu.

My říkáme, že státní správa místo toho aby se snažila represivně vybírat daně, měla raději změnit myšlení těch podnikatelů, kteří krácení tržeb mají zapotřebí.

Takový represivní výběr daní z příjmu je pro nás naprosto nepřijatelný způsob jak tyto daně od podnikatelů získat v plné výši.

Ekonomika spojená s gastronomií a EET

Pokud má podnikatel řádnou kvalifikaci v oboru gastronomie a hotelnictví, musí znát také ekonomiku jakého-koli provozu. Pakli-že podnikatel provede řádnou finanční analýzu svých nákladů a předpokládaných příjmů, musí z ní zjistit, zda jeho podnikání bude v kladných hodnotách či nikoli. Jakmile ale podnikatel v gastronomii provozuje živnost takříkajíc „naslepo“ a po určité době zjistí že mu to „nějak nevychází“, první co ho napadne je, jak „TO“ někde dohnat. Pak je pro takového nekvalifikovaného podnikatele nasnadě krácení tržeb.

Zde vysloveně zdůrazňujeme, že pro profesionála , který rozumí ekonomice v gastronomii nemůže být o nějakém krácení tržeb absolutně žádná řeč.

Zavedení EET v praxi

Pořizovací náklady k EET jsou velmi různé. Záleží především na typu provozovny, čím doposud daná provozovna disponovala, zda má provozovna zaměstance nebo zde operuje sám podnikatel coby obsluha, kuchař, provozní apod. Restaurační a pokladní software je finančně nákladný dle toho, co podnikatel od systému očekává. Základní verze takového softwaru se pohybuje v částce od 20ti tisíc korun a pro malé a střední podniky bohatě postačí. V dnešní době se konkrétně restaurace bez tohoto systému již neobejde.

Provoz, který má ale měsíční obrat nad 1 milion korun, může za takový sofware zaplatit až půl milionu korun i více. Takový provoz ale bez tohoto systému nemá šanci na řádné fungování v kladných číslech, tudíž není zde předpoklad, že by takový software provozovatel s takovým obratem pořizoval až nyní při zavedení EET.

Restaurační a pokladní sofware je vždy primárně určen pro nastavení foodcostu, přehledné reporty, pro snadné vedení účetnictví, pro zamezení krácení tržby ze strany zaměstnance vůči provozovateli a také pro prezentaci a image provozovny.

Z praxe jsme zjistili, že pokud provozovatel například ubytovacího zařízení má povinnost evidovat a realizuje kroky k tomu potřebné, vlastní PC s domácí tiskárnou, tablet, nebo chytrý telefon, kde má připojení k internetu, jeho náklad na zavedení EET se může pohybovat do částky 200,–Kč měsíčně.

EET a zákazník

Díky estébáckému režimu ministra financí Andreje Babiše budou kontrolovat provozovatele zákazníci. Jaká nehoráznost, troufalost a sprosťárna !!! Nedostane-li zákazník účtenku, může tento zákazník vše oznámit na FÚ.

Zaprvé:

Po zavedení EET bude nejvíce strádat právě zákazník. Zákazník-zaměstanec, který absolutně netuší co znamená v dnešní dobe podnikat natož v gastronomii.

Za druhé:

Zákazník-zaměstanec, který si dle lživé reklamy ve veřejnoprávní televizi placené z daní také podnikateli z gastronomie myslí, že hostinský jsou zloději a neplatí daně jako oni, je na velkém omylu.

za třetí

Zákazník-zaměstanec nikdy nebude mít takové starosti jako živnostník. Zákazník-zaměstanec přijde do práce, odvede svojí práci za kterou dostane na konci měsíce zaplaceno. Podnikatel takové jistoty mít nikdy nebude.

za čtvrté

Zákazník-zaměstanec, který i přes jeho zmanipulované myšlení a neznalost gastronomie udá takovou restauraci, která z jakého-koli důvodu nevydá účtenku, může počítat s tím, že přijde čas, kdy ho jeho svědomí dožene a osud jeho kroky zpečetí adekvátním způsobem.

Závěr

Konstatujeme, že jako odborná firma v gastronomii absolutně nesouhlasíme se zavedením EET v jaké-koli podobě pro jakého-koli podnikatele. Systém EET je naprosto diskriminační, je represivní, manipulační, korupční, protizakonný a možná také protiústavní

Věříme, že se najde iniciativa, která povede ke zrušení tohoto estébáckého nástroje ministra financí Andreje Babiše a jeho odstranění z vlády ČR a dále povede k jeho plné odpovědnosti za věc, která má jen a pouze zničit malé a střední podniky a vrátit se zpět k bolševickým manýrům, ze kterých má prospěch právě ministr financí a jeho firmy. Takovou iniciativu podpoříme všemi možnými způsoby.

Článek Připravil: Gastronomický tým RestGast.cz

 
 

« kompletní seznam článků

 

nahoru vytiskni stránku

 

© RestGast | © 2M STUDIO s. r. o. webdesign Karlovy Vary

© RestGast | mapa webu | © Webdesign: 2M STUDIO s. r. o. webdesign | Webhosting: Český hosting | mail | adm