Liška Jan
e-mail: info@restgast.cz
Tel.: +420 608 029 755
IČ: 734 01 625
DIČ: 7810251889

Zdenek Řáda
Tel.: +420 776 626 810
Marketing


Poradenství v gastronomii a projekty

anglická verze anglická verze německá verze

Vánoční svátky v restauraci

18.12.2012

V zásadě máme dva typy gastronomických zařízení, které tyto svátky přímo ovlivňují.

Jsou to klasické restaurace a ubytovací zařízení. Zde nutno říci, že pensiony, které neposkytují veřejné stravování jsou samostatná jednotka a personálu se Vánoční svátky prakticky nedoktnou. V hotelích a restauracích je to již jinak.

V restauacích lze obecně říci, že otevírací doba přes vánoční svatky a štědrý den je přímo závislá na tom, kde se daná restaurace nachází.

V centru hlavního města Prahy bude otevírací doba prakticky neměnná v porovnání s ostatními dny v roce, kdežto restaurace na periferii okresního města bude mít v drtivé většině přes vánoční svátky zavřeno. ANO, je to dáno turistickým ruchem a poptávkou v okolí. Zde každý provozovatel musí reagovat již dle vlastního uvážení.

Doporučení

Rozhodující faktor je ekonomie provozu a celkový efekt.

Pokud lze jen trochu tušit, že hospodářský výsledek nebude takový jako v obvyklých dnech je více než rozumné nechat přes vánoční svátky zavřeno.

Zde je navíc pozitivní to, že personál, který má momentálně směnu, nemusí myslet na to, jak místo stědrovečerní večeře roznáší pivo a guláš. V drtivé většině takový personál nadělá více škody než užitku.

Naštvaný personál = špatný personál. Místo toho načerpá pozitivní energii v rodinném kruhu a tím bude připraven odvést řádné výkony v další dnech konce kalendářního roku.

Restaurace v turistickém centru je ale na tom jinak. Tady je potřeba uvážit fakt, že takové zařízení navštíví zahraniční turisté, kteří mají cestování na sklonku roku ve velké oblibě.

Restaurace mají většinou 24.12 otevřeno do odpoledních hodin, poté zavírají tak, aby se personál včas dostal ke štědrovečerní večeři. Rozumné a praktické…

Doporučení:

Dodržení předem domluvené pracovní doby na štědrý den, jednorázová finanční odměna pro každého zaměstnance, Individuální výběr personální stravy z ala-carte jídelního lístku. Člověk by řekl maličkosti, ale maličkosti dělají velké věci…

Hotelová zařízení jsou na tom nejhůře zde je provoz nepřetržitý a personál se tomu musí přizpůsobit. V takové provozovně si zaměstanec nevybere. Buď má směnu a musí do práce, nebo směnu nemá a má štěstí, že může být se svojí rodinou na štědrý den doma…

Doporučení:

Zasadní věc je snížení počtu personálu na minimum tak, aby zbylý personál zajistil v plné míře stávající provoz.

Druhým krokem v plánování směn přes vánoční svátky musí být jednoznačně rodinný stav každého zaměstance. Nalezněte cestu, jak dopřát rodině s malými dětmi, kde jednoho z rodičů se směny týkají, být na štědrý večer pohromadě. Nalezněte cestu, kdy babičky a dědové zůstávají na štědrý den sami jen proto, že jejich dospělé děti jsou o vánocích v práci. Pokuste se mladé svobodné zaměstnance přesvědčit o o tom, že jednou budou také mámy a otcové a budou chtít být o vánocích také se svými ratolestmi.

Materiální podpora je na snadě…

Je důležité personál motivovat okamžitou finanční odměnou. Je důležité, aby personál měl v rámci možností, společnou štědrovečerní večeři, kde si dopřeje co hrdlo ráčí. Je důležité, aby personál osobně cítil, že právě v těchto svátečních dnech si zaměstavatel nejvíce váží odvedené práce a ochotu pracovat s pozitivní myslí.

Pracujte ve svátečních dnech s lidskými zdroji jak jen nejlépe umíte. Věřte, že spokojený personál přes vánoční svátky bude spokojený po celý rok. Zaměstnanci poté nebudou myslet na to, že „achjo, už jsou zase vánoce,,,snad tentokrát nepůjdu zase do práce“

Článek připravil: Gastronomický tým RestGast.cz

 
 

« kompletní seznam novinek

 

nahoru vytiskni stránku

 

© RestGast | © 2M STUDIO s. r. o. webdesign Karlovy Vary

© RestGast | mapa webu | © Webdesign: 2M STUDIO s. r. o. webdesign | Webhosting: Český hosting | mail | adm